Friday, 5 June 2015

Doa-doa & zikir-zikir amalan ibubapa untuk anak-anak

Sebagai ibu bapa, kita memang tidak lari daripada memarahi anak khususnya apabila mereka menjadi nakal dan susah dikawal.
Namun begitu, senakal mana pun mereka, pasti ada cara yang sesuai bagi mendidik dan menangani tahap kenakalan bagi setiap peringkat umur. Sedangkan dalam Islam sendiri ada menggariskan langkah-langkah yang sesuai untuk menangani golongan ini.
Paling utama ialah doa yang memainkan peranan penting dalam pembentukan sebuah keluarga bahagia ke arah mewujudkan baiti jannati.


Justeru, sebagai ibubapa, kita perlu sentiasa mendoakan kesejahteraan anak dan tidak mengatakan perkara yang buruk-buruk kerana kata-kata seseorang ibu adalah doa.
Perkataan seperti bodoh, malas, bangang, tak reti diajar hanya akan membuatkan seorang kanak-kanak itu memberontak, seterusnya langsung mengingkari setiap arahan dari ibu bapa.
Antara langkah-langkah yang boleh dilakukan seperti dibawah. Yang penting, doa tersebut mestilah disusuli dengan tindakan yang hikmah dalam cara kita membentuk peribadi anak.
1. Selalu amalkan baca ‘Ya Latif’ sebanyak tujuh kali dan hembuskan di kepala anak sewaktu mereka sedang atau hendak tidur.
2. Banyak bersabar dan yang utama, jangan cepat melenting jika anak melakukan sesuatu yang di luar dugaan. Cuba berbicara dengan baik dan gunakan kaedah memujuk.
3. Banyakkan berdoa kepada Allah dan minta dilembutkan hati anak-anak.
4. Bila bangun pagi, peluk anak sebanyak tiga kali, usap kepalanya dan berselawat sambil berniat dalam hati (bergantung pada niat kita untuk si anak)
5. Baca Surah al-Fatihah, Surah Taha ayat 1 sehingga 5 dan diikuti doa Nabi Daud sebanyak 3 kali. Doanya, ”Ya Allah, lembutkanlah hati anakku (sebut namanya), seperti mana Engkau lembutkan Nabi Daud akan besi.(sebut namanya)". Kemudian hembuskan pada makanan dan minuman. Kalau anak masih menyusu, hembuskan pada susu.
6. Untuk membantu anak mudah belajar dan menelaah pelajaran, baca zikir Ya Latif sebanyak 129 kali diikuti ayat 19 daripada Surah as-Syura bermaksud ”Allah Maha Lembut kepada hamba-Nya; Dia memberi rezeki kepada sesiapa yang Dia kehendaki dan Dialah Yang Maha Kuat, Lagi Maha Kuasa”.
Sebaik-baiknya dibaca selepas Subuh, baca pada semua botol air untuk minuman dan masakan seisi keluarga.
7. Ketika memasak, sentiasa basahkan lidah dan bacakan doa ayat 200 dari Surah Ali Imran yang bermaksud: ”Wahai orang yang beriman! Bersabarlah kamu dan kuatkanlah kesabaran kamu,dan bersedialah serta bertakwalah kepada Allah supaya kamu berjaya.”
Diikuti pula dengan memperbanyakkan zikir ’Ya Hayyu, Ya Qayyum, Ya Latiff dan Ya Rahman’ berulang-ulang. Semua ini Insya-Allah adalah doa pelembut hati. Begitu juga, Surah Toha ayat 1 hingga 8, surah Ar-Rahman ayat 1 hingga 4 dan surah Al-Insyirah dibaca dalam kegiatan lain seperti ketika menemani anak menelaah buku dan membaca al-Quran.
8. Bagi ibu yang bercita-cita mendapat zuriat yang baik, amalkan ayat 38 daripada Surah Ali Imran iaitu doa Nabi Zakaria yang bermaksud, ”Ketika itu Nabi Zakaria berdoa kepada Tuhan-Nya, katanya: Wahai Tuhanku! Kurniakanlah kepadaku dari sisi-Mu zuriat keturunan yang baik, sesungguhnya Engkau sentiasa Mendengar (menerima) doa permohonan.”
9. Kita juga digalakkan menyentuh lembut ubun-ubun anak dengan tangan kanan sambil berdoa dan menyatakan harapan. Sebaik-baiknya setiap malam ketika anak dalam keadaan baru hendak tidur, ketika ini otak mereka sedang berehat dan lebih cepat mendengar kata.
10. Selepas solat lima waktu, amalkan doa daripada ayat 74 daripada Surah al-Furqan yang bermaksud, ”Dan juga mereka yang berdoa dengan berkata: Wahai Tuhan kami, berilah kami beroleh daripada isteri-isteri dan zuriat keturunan kami perkara-perkara yang menyukakan hati melihatnya dan jadikanlah kami imam ikutan bagi orang yang (mahu) bertakwa.”
.
Amalkan juga ayat 40 daripada Surah Ibrahim yang bermaksud, ”Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang, dan zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankan doaku.”
.
Oleh yang demikian, jadikanlah doa cara berkesan membentuk keperibadian anak-anak kita. Doa itu senjata orang mukmin. Maka manfaatkannya sebaik mungkin.
Credit:
gbob-jb.blogspot[dot]com
FB page : Parenting 212

No comments:

Post a Comment